مزایا و کاربردهای روغن آویشن | آروماتراپی با روغن اساسی و رایحه آویشن

احتمالا بسیاری از شما گیاه آویشن را به عنوان یک گیاه دارویی و یا ادویه میشناسید. روغن آویشن که از برگهای این گیاه تقطیر میشود، دارای خواص ضد قارچی، ضد التهابی و ضد باکتری است. معمولا از این ماده به عنوان نگهدارنده در مواد غذایی، لوازم آرایشی و بهداشتی استفاده میشود. همچنین میتواند به عنوان یکی از ترکیبات دهانشویه مورد استفاده قرار گیرد.
مزایا و کاربردهای روغن آویشن
مطالعات بسیاری بر روی خواص روغن آویشن که یکی از مشهورترین محصولات آروماتراپی است، صورت گرفته است نشان میدهد این روغن توانایی از بین بردن باکتریهای منتقله از غذا، سلامت قلب و کاهش التهاب بدن را دارد. اما این تحقیقات هیچ کدام تایید نمیکنند روغن آویشن به تنهایی این مزایا را دارد. برای اثبات آن به تحقیقات بیشتری نیاز است. با این حال، طب سنتی بر این عقیده است استفاده از این روغن به عنوان راه درمانی مکمل میتواند موثر باشد.
روغن آویشن حاوی ترکیباتی از قبیل: کارواکرول، تیمول، لینالول، سینول، کافور، بورنئول است. در اینجا ما چگونگی تاثیر برخی از این ترکیبات را بررسی خواهیم کرد.
خواص درمانی روغن آویشن
در برخی از منابع معتبر، شواهدی وجود دارد مبنی بر این که روغن آویشن بر روی کاهش باکتریهای مسبب آکنه پوست موثر است. همچنین مخلوط این روغن با سایر روغنهای اساسی، میتواند برای درمان ریزش مو بخصوص آلوپسی آره آتا که نوعی طاسی منطقهای استفاده شود.
تصور محققین بر این است که ترکیب تیمول موجود در آویشن موجب خاصیت ضد اسپاسم آن میشود. در تحقیقات انجام شده در این زمینه، نشان داده شده است ترکیب این روغن با روغن گل پامچال، میتواند موجب کاهش سرفه شده و در مدت زمان کوتاهتری عفونتهای دستگاه تنفسی مانند سرماخوردگی را برطرف کند.

در منبع معتبر Medicine and Life گزارشی منتشر شده که در آن بیان شده است، روغن آویشن در از بین بردن باکتریها و قارچهای قابل انتقال از طریق غذا موثر است. در این مورد نیز ترکیب تیمول موجود در آویشن تاثیر ضد باکتریایی داشته و باکتریهایی از جمله سالمونلا، استافیلوکوکوس اورئوس و هلیکوباکتری را از بین برده است. همچنین خواص ضد التهابی این ترکیب برای سلامت دهان و دندان مفید است و از اینرو در بسیاری از دهانشویهها از عصاره آویشن استفاده میشود.
در مطالعات آزمایشگاهی سال 2010 که در مجله معتبر Lipid Research منتشر شده، آمده است کارواکرول موجود در آویشن که یک ماده ضد التهابی است، در محافظت و سلامت قلب نقش موثری داشته و در نتیجه مصرف این روغن برای افراد مبتلا به بیماریهای قلبی توصیه میشود.
عوارض جانبی استفاده از روغن آویشن
اگر به نعنا حساسیت داشته باشید، ممکن است به آویشن نیز حساسیت داشته باشید. استفاده از روغن آویشن ممکن است موجب عوارضی از قبیل:
- واکنشهای آلرژیکی، از درماتیت تماسی گرفته تا علائم تب یونجه
- سرگیجه
- ورم ملتحمه
- سردرد
- آسم
- ضعف عضلانی
- تحریک و پریشانی دستگاه گوارش شود.
کودکان و زنان باردار و شیرده جزء آن دسته از افرادی هستند که باید از مصرف این روغن پرهیز کنند.

رایحه درمانی با روغن آویشن
اکثر مردم این گیاه همیشه سبز را به عنوان یک چاشنی سبز میشناسند. اما در واقع رایحه آویشن یکی از اسانسهایی است که به طور گسترده در آروماتراپی استفاده میشود. کلمه آویشن با قدرت و شجاعت ارتباط دارد و تصور میشود هر کسی برگهای معطر آن را بو کند، این خصوصیات به وی منتقل میشود.
Manufactured By Rayehesalamat
استفاده از روغن آویشن جهت تسکین درد قائدگی، تقویت پیاز مو تاثیر بسزایی دارد. همچنین از این روغن جهت درمان بی حسی اعضا بدن، جلوگیری از قارچ پوستی، درمان نقرس و سیاتیک میتوانید استفاده کنید.
مزایای آروماتراپی با روغن اساسی و رایحه آویشن
رایحه آویشن یکی از اسانسهای بسیار مورد توجه است. به طوری که در یونان باستان یکی از محبوبترین اسانسها بوده است و در واقع کلمه آویشن به معنای قدرت و شجاعت است و در قرون وسطی نیز به همراه شوالیهها یک شاخه آویشن، میفرستادند تا این خصوصیات در سفر و جنگ به آنها القا شود. در کشورهای مسلمان نیز از رایحه آویشن برای بخور دادن خانه استفاده میشده است.
رایحه آویشن، تند، قوی، گرم و مطبوع است. از ترکیباتی از قبیل تیمول و کارواکرول، سایمن، ترپینن، کامپن، بورنئول، لینالول، منتون، ژرانیول، سیترال، تیونول تشکیل شده است و از آنجایی که ترکیب تیمول موجود در آویشن، یک ضدعفونی کننده عالی و قوی است، عصاره و رایحه آن در دهانشویهها، قطرههای ضد سرفه و بخورها بکار برده میشود.
این رایحه دارای خواص ضدعفونی کننده، ضد باکتری، ضد قارچ، آنتی اکسیدان، قابض، از بین برنده عفونتهای انگلی، کاهش دردهای عضلانی و روماتیسمی، کاهش سرفه، کاهش سوء هاضمه، تحریک قاعدگی، رفع گرفتگی ریه، تحریک سیستم ایمنی و گردش خون است.
همچنین متخصصان آروماتراپی معتقدند، رایحهای که از آویشن استشمام میشود، میتواند تا حد قابل توجهی استرس را کاهش دهد. این نظریه در مطالعات سال 2014 مجله Acute Disease اثبات شده است.

آروماتراپی با روغن اساسی و رایحه آویشن
* همانطور که اشاره شد، یکی از خواص روغن اساسی آویشن، درمان دردهای مفصلی، کمردرد و سیاتیک است. برای این منظور میتوانید از روش آروماتراپی یا رایحه درمانی در حمام استفاده کنید. 15 قطره روغن اساسی آویشن و 2 قاشق غذاخوری بیکربنات سدیم را با آب گرم حمام مخلوط نمایید. همچنین برای تقویت خواص آن میتوانید چند قطره روغن اکالیپتوس یا چوب درخت سرو را نیز به حمامتان اضافه کنید.
* استفاده از 5 قطره روغن آویشن و 3 قطره روغن مرزنجوش در آب گرم حمام، و یا اسپری روغن آویشن صبحها در فضای اتاق میتواند به درمان افسردگی و اضطراب و رفع خستگیتان کمک نماید، همچنین استفاده از این رایحه در محل کار میتواند استرس و فشارهای روانی را کاهش دهد.
از سوی دیگر استفاده از دیفیوزر و پخش رایحه آویشن 3 بار در روز و به مدت 10 دقیقه در فضای اتاق میتواند علائم PMT، علائم یائسگی را نیز کاهش دهد.
* ماساژ آروماتراپی با استفاده از روغن اساسی آویشن بعد از یک ساعت ورزش، میتواند موجب تقویت عضلات و حس خوب آرامش شود. همچنین برخی معتقدند این امر میتواند موجب تقویت اعتماد به نفس و تلاش برای رسیدن به هدف شود. یک قطره روغن اساسی آویشن را با روغن زیتون رقیق کنید و بر روی ناحیه مورد نظر بمالید.